Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów w naszym społeczeństwie. Ten napój jest częścią codziennego życia dużej liczby ludzi, ale czy wiesz jak odróżnić dobrą kawę od tej nie najlepszej?
Kawa jest jednym z produktów spożywczych najbardziej podatnych na tworzenie mitów, na przykład, zawsze mówiło się, że dobra kawa espresso powinna być gorzka, a jest wręcz przeciwnie, w rzeczywistości dobra kawa espresso powinna mieć słodki posmak bez potrzeby użycia cukru.
Żegnaj cukrze
Kawa espresso nie wyróżnia się goryczą. Dobrej jakości espresso powinno mieć słodki posmak bez konieczności dodawania cukru. Jeśli pierwszy łyk Twojej kawy smakuje zbyt gorzko lub jak spalona guma, będziesz musiał dodać zbyt dużo cukru. Jest to pierwszy wskaźnik niskiej jakości kawy.
Wybierz kawę Arabica
Ziarna kawy Arabica są odmianą ziaren, które uważane są za ziarna wyższej jakości niż ziarna kawy robusta. Ziarna te są w stanie lepiej zachować właściwości kawy, nawet po obróbce. Jest to również kawa lepsza w smaku i bardziej aromatyczna. Jednym z największych producentów ziaren Arabica jest Brazylia. Dowiedz się więcej o najsmaczniejszej na świecie kawie.
Aromat
Jedną z pierwszych cech charakterystycznych, jakie wyczuwa się podczas degustacji kawy, jest jej aromat. Ogólnie rzecz biorąc, najlepsza jakość kawy to taka, która wydziela przyjemne aromaty, takie jak czekoladowy, kwiatowy, owocowy, orzechowy czy karmelowy. Z drugiej strony, kawy niższej jakości mają zazwyczaj silniejszy aromat węgla drzewnego, gumy, kauczuku lub popiołu.
Kolor
Kolor to kolejna cecha, którą będziemy w stanie ocenić przed skosztowaniem espresso. Kolor jest ściśle związany z rodzajem i czasem trwania prażenia. Im niższy stopień palenia (krótszy czas palenia), tym ciemniejszy kolor; z drugiej strony, im wyższy stopień palenia (dłuższy czas w palarni), tym ciemniejszy będzie ostateczny kolor kawy. Idealnym kolorem kawy jest kolor czekoladowy lub karmelowy.
Smak
Smak jest najważniejszą cechą, jeśli chodzi o rozpoznanie dobrej kawy. Jednym z największych mitów, które istnieją wokół kawy jest gorycz, jak wyjaśniono wcześniej w tym artykule, dobra kawa powinna mieć słodkie akcenty i nie wymaga cukru. Odmiana arabica ma prawie dwa razy więcej składników cukrowych niż odmiana robusta, dlatego kawa z tego rodzaju ziaren będzie słodsza. Większa lub mniejsza intensywność słodyczy kawy zależy od procesu palenia. Jeśli ziarna kawy są zbyt długo palone, cukier zawarty w ziarnach ulega zniszczeniu i ustępuje miejsca bardziej gorzkim smakom.