Skip to content
restauracja-wenecja.pl

restauracja-wenecja.pl

Przepisy kulinarne, kuchnia Włoska

Primary Menu
  • Strona Główna
  • Włochy
  • Kuchnia
  • Podróże
  • Wenecja
  • Przepisy
  • O nas
  • Kuchnia

Pochodzenie i zastosowanie sosu pesto

admin 6 września 2022

Sos pesto jest jednym z najbardziej międzynarodowych włoskich sosów na scenie gastronomicznej. Prosty w wykonaniu, domowy sos pesto nie ma sobie równych i nie da się go porównać z żadnym z gotowych, które możemy kupić. Jest jednak drogi, ze względu na ilość zawartych w nim orzeszków nerkowca. Mimo to polecam spróbować, choćby tylko raz.

Jeśli odważysz się przygotować świeży sos pesto, powinieneś wiedzieć, że wytrzymuje on w lodówce około czterech, pięciu dni w idealnym stanie. Jeśli nie zamierzasz używać go w tym czasie, zawsze możesz zamrozić go w niewielkiej ilości i używać po trochu, bez rozmrażania całego słoika. Sos pesto powstaje ze świeżej bazylii, orzeszków nerkowca, oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu i ma tak potężny smak, że niewielką ilością możemy dodać do dużej miski makaronu.

Pochodzenie sosu pesto

Pochodzenie sosu pesto jest niepewne, nie ma żadnych dokumentów na poparcie którejkolwiek z teorii na jego temat. Niektórzy twierdzą, że sos pesto wywodzi się z agliaty, rodzaju oleju marynowanego z pomidorami, czosnkiem i octem, używanego przez rybaków do konserwowania żywności w czasach, gdy nie istniały lodówki. Inni twierdzą, że jego początki wiążą się z moretum: sosem powstałym przez zmiażdżenie ziół, oliwy i sera, bardzo popularnym wśród Rzymian.

Zastosowanie sosu pesto

Zazwyczaj kojarzymy go z daniami z makaronem, ale sosem pesto można wzbogacić wiele innych potraw. Oto krótka lista zastosowań sosu pesto, które przychodzą mi do głowy i jestem pewna, że możecie ją uzupełnić o kolejne propozycje.

Świetnie sprawdza się jako baza do pizzy zamiast, lub w połączeniu z tradycyjnym sosem pomidorowym. Używaj go oszczędnie, rozprowadzając tylko cienką warstwę na bazie, ponieważ sos pesto jest intensywny i może zamaskować smak pozostałych składników.

Świetnie sprawdza się również zmieszany z serkiem śmietankowym jako super szybki dip z kilkoma paluszkami chlebowymi, paskami chleba tostowego pitta lub crudités, albo do zrobienia tostowych przystawek poprzez rozprowadzenie cienkiej warstwy sosu pesto na chlebie, a następnie nałożenie na niego suszonych pomidorów i sera mozzarella i zrumienienie ich w piekarniku. Poznaj przepis na makaron, ze śmietanką i pesto tutaj: https://www.justfood.pl/makaron-z-sosem-z-pesto-i-smietanka-30-jak-przygotowac

Inne pomysły, które przychodzą mi do głowy to dodanie go do tłuczonych ziemniaków, aby uzyskać ciekawy smak; użycie go w sosach sałatkowych, dodanie go do klasycznego vinaigrette; dodanie go do bulionu do gotowania kuskusu, aby nadać mu bardzo delikatny smak; lub, dlaczego nie, mieszanie go z bułką tartą, aby pokryć rybę lub mięso do pieczenia na grillu.

 

Continue Reading

Poprzedni: Co charakteryzuje dobrą kawę?
Następny: Historia spaghetti

Zobacz także

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet
  • Kuchnia

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet

12 listopada 2022
Najlepsze włoskie desery
  • Kuchnia
  • Włochy

Najlepsze włoskie desery

6 października 2022
Historia spaghetti
  • Kuchnia

Historia spaghetti

23 września 2022
Co charakteryzuje dobrą kawę?
  • Kuchnia

Co charakteryzuje dobrą kawę?

28 grudnia 2021
Zdrowe chleby, czyli pomysły na zdrowe śniadanie
  • Kuchnia

Zdrowe chleby, czyli pomysły na zdrowe śniadanie

12 września 2021
Włoski smak
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Włochy

Włoski smak

18 czerwca 2021

Aktualności

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet
  • Kuchnia

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet

admin 12 listopada 2022
Typowa polska dieta raczej nie należy do tych najzdrowszych. Opiera się na bardzo dużych ilościach tłuszczu zwierzęcego,...
Przeczytaj
Najlepsze włoskie desery

Najlepsze włoskie desery

6 października 2022
Historia spaghetti

Historia spaghetti

23 września 2022
Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis

Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis

7 września 2022
Pochodzenie i zastosowanie sosu pesto

Pochodzenie i zastosowanie sosu pesto

6 września 2022
Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis
  • Przepisy

Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis

admin 7 września 2022
Włoski smak
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Włochy

Włoski smak

admin 18 czerwca 2021
Bruschetta
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Włochy

Bruschetta

admin 17 czerwca 2021

Warto przeczytać

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet
  • Kuchnia

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet

12 listopada 2022
Najlepsze włoskie desery
  • Kuchnia
  • Włochy

Najlepsze włoskie desery

6 października 2022
Historia spaghetti
  • Kuchnia

Historia spaghetti

23 września 2022
Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis
  • Przepisy

Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis

7 września 2022
Copyright © All rights reserved.