Skip to content
restauracja-wenecja.pl

restauracja-wenecja.pl

Przepisy kulinarne, kuchnia Włoska

Primary Menu
  • Strona Główna
  • Włochy
  • Kuchnia
  • Podróże
  • Wenecja
  • Przepisy
  • O nas
  • Kuchnia

Co charakteryzuje dobrą kawę?

admin 28 grudnia 2021

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów w naszym społeczeństwie. Ten napój jest częścią codziennego życia dużej liczby ludzi, ale czy wiesz jak odróżnić dobrą kawę od tej nie najlepszej?

Kawa jest jednym z produktów spożywczych najbardziej podatnych na tworzenie mitów, na przykład, zawsze mówiło się, że dobra kawa espresso powinna być gorzka, a jest wręcz przeciwnie, w rzeczywistości dobra kawa espresso powinna mieć słodki posmak bez potrzeby użycia cukru.

Żegnaj cukrze

Kawa espresso nie wyróżnia się goryczą. Dobrej jakości espresso powinno mieć słodki posmak bez konieczności dodawania cukru. Jeśli pierwszy łyk Twojej kawy smakuje zbyt gorzko lub jak spalona guma, będziesz musiał dodać zbyt dużo cukru. Jest to pierwszy wskaźnik niskiej jakości kawy.

Wybierz kawę Arabica

Ziarna kawy Arabica są odmianą ziaren, które uważane są za ziarna wyższej jakości niż ziarna kawy robusta. Ziarna te są w stanie lepiej zachować właściwości kawy, nawet po obróbce. Jest to również kawa lepsza w smaku i bardziej aromatyczna. Jednym z największych producentów ziaren Arabica jest Brazylia. Dowiedz się więcej o najsmaczniejszej na świecie kawie. 

Aromat

Jedną z pierwszych cech charakterystycznych, jakie wyczuwa się podczas degustacji kawy, jest jej aromat. Ogólnie rzecz biorąc, najlepsza jakość kawy to taka, która wydziela przyjemne aromaty, takie jak czekoladowy, kwiatowy, owocowy, orzechowy czy karmelowy. Z drugiej strony, kawy niższej jakości mają zazwyczaj silniejszy aromat węgla drzewnego, gumy, kauczuku lub popiołu.

Kolor

Kolor to kolejna cecha, którą będziemy w stanie ocenić przed skosztowaniem espresso. Kolor jest ściśle związany z rodzajem i czasem trwania prażenia. Im niższy stopień palenia (krótszy czas palenia), tym ciemniejszy kolor; z drugiej strony, im wyższy stopień palenia (dłuższy czas w palarni), tym ciemniejszy będzie ostateczny kolor kawy. Idealnym kolorem kawy jest kolor czekoladowy lub karmelowy.

Smak

Smak jest najważniejszą cechą, jeśli chodzi o rozpoznanie dobrej kawy. Jednym z największych mitów, które istnieją wokół kawy jest gorycz, jak wyjaśniono wcześniej w tym artykule, dobra kawa powinna mieć słodkie akcenty i nie wymaga cukru. Odmiana arabica ma prawie dwa razy więcej składników cukrowych niż odmiana robusta, dlatego kawa z tego rodzaju ziaren będzie słodsza. Większa lub mniejsza intensywność słodyczy kawy zależy od procesu palenia. Jeśli ziarna kawy są zbyt długo palone, cukier zawarty w ziarnach ulega zniszczeniu i ustępuje miejsca bardziej gorzkim smakom.

Continue Reading

Poprzedni: Zdrowe chleby, czyli pomysły na zdrowe śniadanie
Następny: Pochodzenie i zastosowanie sosu pesto

Zobacz także

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet
  • Kuchnia

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet

12 listopada 2022
Najlepsze włoskie desery
  • Kuchnia
  • Włochy

Najlepsze włoskie desery

6 października 2022
Historia spaghetti
  • Kuchnia

Historia spaghetti

23 września 2022
Pochodzenie i zastosowanie sosu pesto
  • Kuchnia

Pochodzenie i zastosowanie sosu pesto

6 września 2022
Zdrowe chleby, czyli pomysły na zdrowe śniadanie
  • Kuchnia

Zdrowe chleby, czyli pomysły na zdrowe śniadanie

12 września 2021
Włoski smak
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Włochy

Włoski smak

18 czerwca 2021

Aktualności

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet
  • Kuchnia

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet

admin 12 listopada 2022
Typowa polska dieta raczej nie należy do tych najzdrowszych. Opiera się na bardzo dużych ilościach tłuszczu zwierzęcego,...
Przeczytaj
Najlepsze włoskie desery

Najlepsze włoskie desery

6 października 2022
Historia spaghetti

Historia spaghetti

23 września 2022
Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis

Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis

7 września 2022
Pochodzenie i zastosowanie sosu pesto

Pochodzenie i zastosowanie sosu pesto

6 września 2022
Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis
  • Przepisy

Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis

admin 7 września 2022
Włoski smak
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Włochy

Włoski smak

admin 18 czerwca 2021
Bruschetta
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Włochy

Bruschetta

admin 17 czerwca 2021

Warto przeczytać

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet
  • Kuchnia

Dieta śródziemnomorska – idealna dieta dla kobiet

12 listopada 2022
Najlepsze włoskie desery
  • Kuchnia
  • Włochy

Najlepsze włoskie desery

6 października 2022
Historia spaghetti
  • Kuchnia

Historia spaghetti

23 września 2022
Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis
  • Przepisy

Jak przygotować zdrowe hamburgery? – prosty przepis

7 września 2022
Copyright © All rights reserved.