Wysokokaloryczna reputacja fast foodów powoduje, że wiele osób uważa hamburgery za niezdrowe. A to błąd! Hamburgery mogą być częścią zdrowej, dobrze zbilansowanej diety zwłaszcza, gdy Twój organizm potrzebuje chudych źródeł białka i pożywnych dodatków w postaci warzyw.
Wartości odżywcze hamburgerów uzależnione są od ich wielkości, rodzaju użytego mięsa i obfitości dodatków. Dobrze wysmażone, burgery z wołowiny, mogą być doskonałym źródłem białka oraz witamin i minerałów, takich jak żelazo, witamina B 12 i cynk.
Składniki potrzebne do przyrządzenia zdrowych hamburgerów
- 200 g chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula, ćwiartka drobno posiekana, reszta pokrojona w cienkie plasterki
- 1 marchewka, starta
- 2 łyżki bułki tartej
- do smaku pieprzu, do smaku
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 2 pełnoziarniste bułki
- 2 łyżki sosu pomidorowego o obniżonej zawartości soli
- 4 liście sałaty
- 4 plastry konserwowego buraka ćwikłowego
- 1 pomidor, pokrojony w plastry
- 1/2 awokado, pokrojone w plastry
Zdrowe hamburgery – sposób przygotowania
- W średniej misce wymieszaj mielone mięso, drobno posiekaną ćwiartkę cebuli, połowę startej marchewki, bułkę tartą i porządną szczyptę pieprzu. Następnie rękoma uformuj dwa burgery o grubości około 2 cm. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
- W międzyczasie podgrzej patelnię i spryskaj odrobiną oleju. Pokrojoną w plastry cebulę smaż na średnim ogniu, często mieszając, do uzyskania złotego koloru
- Po zdjęciu cebuli z patelni, spryskaj patelnię odrobiną oleju i smaż kotlety na dużym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią i zmiękną.
- Przekrój bułki, dolną część posmaruj niewielką ilością sosu pomidorowego, a na wierzch ułóż sałatę, buraki, burgera, cebulę, pomidor, awokado i resztki marchewki.
źródło wpisu: https://kebab.pl/ – kuchnia i kulinaria