5 najsłynniejszych włoskich potraw

Kuchnia włoska cieszy się wielką popularnością na całym świecie, na co wpływa i smak tutejszych dań, i ich wartość odżywcza. Przepisy na śródziemnomorskie cieszą się zatem wielkim zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego stylu życia, chętnie korzystają z nich też te osoby, dla których priorytetem jest smak. Jakie specjały z Włoch cieszą się największą sławą?

Miejsce 5. Arancini

Arancini to szybka przekąska, która pochodzi z terenu Sycylii. Ta potrawa to nic innego, jak kulki z ryżu w nadzieniem (z mięsa, szpinaku lub ryb), które panieruje się, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Co ciekawe, danie to było znane na Sycylii już w X wieku, a jego smak sprawił, że wciąż cieszy się ono wielką popularnością.

Miejsce 4. Risotto

Podstawowym składnikiem tej potrawy jest biały ryż, który można połączyć z dowolnymi składnikami. Do najpopularniejszych przepisów zalicza się ten na risotto z kurczakiem i warzywami, można jednak sięgać po ryby, jarmuż czy parmezan. Możliwości jest sporo, zatem każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Miejsce 3. Gniochi

Gniochi to niewielkie kluseczki, które stały się ważnym składnikiem menu dla mieszkańców północnej części Włoch. Ze względu na ciekawy smak stały się jednak popularne na całym świcie. Kluseczki z ziemniaków, mąki i jajek można podawać z różnymi dodatkami, np. z dodatkiem dyni i sosu serowego.

Miejsce 2. Lasagne

Lasagne to ciekawe danie, które narodziło się w XIV wieku w rejonie Neapolu. Podstawą tej potrawy jest charakterystyczny makaron, którego plastry przekłada się farszem – najczęściej mięsnym, choć znane są i farsze warzywne. Danie takie podawane jest z sosem beszamelowym lub sosem ragu, a że jego przyrządzenie nie jest zbyt trudne, cieszy się ono wielką popularnością na całym świecie.

Miejsce 1. Pizza

Pizza to jedna z tych potraw, które stały się znane na całym świecie. Dzieje tego dania sięgają czasów antycznych, kiedy to często sięgano po podpłomyki z dodatkami. Klasyczna pizza narodziła się jednak w Neapolu, w którym powstała słynna pizza Margherita. Stworzył Raffaele Esposito na cześć Margherity z Sabaudi, który wykorzystał cienkie ciasto, sos pomidorowy, mozzarellę i bazylię. Z czasem pizza doczekała się wielu ciekawych wariantów, a lista przepisów na najsłynniejszą włoską potrawę może każdego z nas zaskoczyć swą długością i różnorodnością.

Włoska kuchnia to proste dania, które swym smakiem podbiły świat. Wiele potraw doczekało się drobnych modyfikacji, dzięki czemu można się nimi cieszyć nawet z dala od włoskich miast. A że powstają one z prostych składników, każdy może je bez przeszkód przygotować we własnym domu.

Kategorie: Kuchnia Włochy