Typowa polska dieta raczej nie należy do tych najzdrowszych. Opiera się na bardzo dużych ilościach tłuszczu zwierzęcego, który ma w sobie przewagę kwasów nasyconych i niewiele kwasów nienasyconych, podczas gdy to właśnie te drugie są czymś dobrym dla organizmu, a te pierwsze będą temu organizmowi szkodzić.
O diecie śródziemnomorskiej – na płodność
Dieta na płodność nie powinna zawierać tych wszystkich potraw smażonych na głębokim tłuszczu, ciast napakowanych białym cukrem, babeczek polewanych tłustym lukrem czy też mącznych wyrobów bez jakichkolwiek warzyw czy owoców. Jak wiadomo nad polskim morzem można zjeść pyszne lody. I jedząc je w niewielkiej ilości nic nie nie stanie. Jednak podstawą diety powinny być zdrowe produkty. Jeżeli za sprawą dobrego sposobu żywienia chce się ułatwić sobie zajście w ciążę, warto – przynajmniej na jakiś czas – przejść na klasyczną wersję diety śródziemnomorskiej. Jej podstawą będzie wszystko to, czego na polskich stołach nieraz brakuje. Jadłospis śródziemnomorski to totalna skarbnica witamin, minerałów i innych dobrych substancji, które wpłyną pozytywnie na cały organizm, a w tym również i na płodność.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Dieta śródziemnomorska składa się zatem z olbrzymich ilości warzyw, głównie tych liściastych i zielonych, zawierających świetne antyoksydanty i witaminę E poprawiającą płodność. Ponadto wystąpią w niej różnorakie rośliny strączkowe, które dostarczą cynku, niezbędnego dla utrzymania kobiecej gospodarki hormonalnej w równowadze. Jasne pieczywo jest w niej zastępowane tym ziemnym i pełnoziarnistym. Tłuszcz czerpie się natomiast nie z wieprzowiny, masła czy smalcu, a z oliwy z oliwek oraz tłustych ryb morskich. Taki tryb żywienia to naprawdę doskonała, o ile nie najlepsza dieta na płodność. Warto ją stosować chociażby przez kilka miesięcy, nawet i bezpośrednio po zajściu w ciążę i jeszcze przed porodem.
Ogólnie rzecz biorąc dietę śródziemnomorska warto stosować na co dzień również po to, by po prostu zadbać o swój organizm. Leczy ona w końcu nie tylko bezpłodność, ale też i wiele innych dolegliwości i chorób. Lata temu odkryto jej liczne właściwości prozdrowotne i udowodniono, że ludzie, którzy stosują ją dzień w dzień, żyją dłużej od tych, którzy stosują inne diety.