Kuchnia włoska jest znana na całym świecie. Włoskie makarony, pizze, lasagne, lody i kiełbasy to klucz do międzynarodowej sławy. Nie możemy jednak pominąć czegoś tak ważnego jak włoskie desery. Na pewno znacie kilka z nich.
Tiramisu. Stworzone w regionie Veneto w latach 50. ubiegłego wieku, jest jednym z najbardziej międzynarodowych deserów. Istnieje tysiąc sposobów na przygotowanie tiramisu, wszechstronnego deseru. Można nawet dodać do niego śmietanę, aby był jeszcze bardziej kremowy i smaczniejszy.
Panna Cotta. Jest to coś w rodzaju włoskiej wersji hiszpańskiego flanu. Podstawą tego deseru jest śmietana, w rzeczywistości słowo panna cotta dosłownie oznacza „gotowaną śmietanę”. Przepis pochodzi z okolic Piemontu, a jego bogaty smak, konsystencja i łatwość przygotowania sprawiły, że stał się znany na całym świecie. Przepis na panna cotta znajdziesz tutaj.
Cannoli. Kolejnym włoskim deserem, który warto spróbować jest cannoli. Jest to chrupiące, rozwałkowane ciasto wypełnione ciastem z ricotty i kawałkami owoców na końcach.
Gelato. Włosi twierdzą, że ich „gelato” (lody) są najlepsze na świecie. Przynajmniej są jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych. Wykonuje się je z tych samych składników co większość deserów mlecznych, takich jak mleko, śmietana, różne cukry i aromaty, a także mogą zawierać między innymi owoce i orzechy.
Sfogliatelle. Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych próbek neapolitańskiej haute patisserie. Włoski deser z ręcznie robionego ciasta francuskiego wypełnionego ricottą, kandyzowanymi owocami, kremem z ciasta i kaszą manną.
Zuccotto. Innym nieodpartym włoskim deserem jest zuccotto wykonane przy użyciu biszkoptów nasączonych rumem lub innym wysokoprocentowym likierem. Dodaje się grubą warstwę bitej śmietany, czasem aromatyzowanej wanilią lub czekoladą, kandyzowanymi owocami, suszonymi owocami lub orzechami, a następnie wieńczy kolejną warstwą biszkoptu według tradycyjnego przepisu.
Panforte. Jest to jeden z najbardziej uwielbianych tradycyjnych włoskich deserów, który przygotowuje się z owoców i orzechów. Rodzaj łatwego do zrobienia ciasta owocowego, w którym z mąką i kokosem wyrabia się różne orzechy, owoce i przyprawy.
Panettone. Choć najczęściej spożywany w okresie Bożego Narodzenia, panettone jest jednym z najbardziej znanych na świecie włoskich deserów. Jest to rodzaj dużej brioszki z sułtankami i kandyzowanymi owocami. Dostępne są również z nadzieniem lub z kawałkami czekolady.