Bruschetta to pyszna, lekka grzanka wywodząca się z kuchni włoskiej. Jest ona serwowana zwykle, jako typowa przystawka, lecz równie dobrze sprawdza się, jako pozytywnie nastrajające na dalszy dzień śniadanie na przyjemne, letnie dni. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami i bazylią. Opisana w przepisie porcja wystarcza na dwie osoby.
SKŁADNIKI
– 2 świeże pomidory,
– 2 ząbki czosnku,
– kilka kromek jasnego pieczywa,
– świeża bazylia (może być też suszona),
– oliwa z oliwek,
– odrobina startego parmezanu,
– sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE
Przygotowane pieczywo skrapiamy lekko oliwą z oliwek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, by wytworzyła się chrupiąca, złocista powierzchnia. Podczas opiekania grzanek przygotowujemy pomidora – obieramy ze skóry i wykrajamy wnętrze (pestki z sokiem), lecz je zachowujemy, przydadzą się do posmarowania pieczywa. Kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy do miski. Czosnek obieramy ze skóry i siekamy drobno. Dodajemy do pomidorów. Jeśli mamy świeżą bazylię to rozdrabniamy ją i wrzucamy do mieszanki (jeśli posiadamy wyłącznie suszoną dodajemy ją od razu). Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy oraz mieszamy. Grzanki powinny się już wystarczająco upiec. Wyjmujemy je i smarujemy sokiem z pomidora. Kładziemy na chrupiące pieczywo przygotowaną uprzednio mieszankę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach i wykorzystujemy do posypania grzanek. Tak przygotowane bruschetty podajemy na stół. Smacznego!