Kuchnia włoska jest niewątpliwie jedną z najbardziej popularnych kuchni – świadczy o tym duża ilość restauracji włoskich, które działają na całym świecie. Spaghetti, pizza czy ravioli to potrawy, które zdobyły serce nie jednej osoby. Kuchnia śródziemnomorska jest też jedną z najzdrowszych. Oparta na świeżych lokalnych produktach, ziarnach i oliwie jest uznawana za standard zdrowego odżywiania.
Kuchnia włoska – produkty
Zdrowa śródziemnomorska kuchnia polecana jest przez wielu dietetyków. Świeże lokalnie dostępne produkty stanowią podstawę wielu dań. Główne składniki spożywcze używane do przygotowywania popularnych we włoskiej kuchni potraw to produkty zbożowe. Zdrowe przetworzone na ciemny chleb i makaron ziarna oraz rośliny strączkowe stanowią składniki wielu posiłków. W kuchni włoskiej nie może też zabraknąć oliwy – oryginalna włoska oliwa to źródło witamin i kwasu oleinowego. Oliwa używana jest do smażenia, wyrobu sosów, a także do sałatek. Ten niezastąpiony we włoskiej kuchni produkt idealnie nadaje się do chleba.
Oliwa z oliwek z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości nazywana jest zielonym złotem Italii. We włoskiej kuchni nie może też zabraknąć pomidorów, czosnku i cebuli – warzywa te stanowią główne składniki słynnych włoskich sosów do makaronu. Oryginalne wytwarzane według tradycyjnych receptur sosy, pesto i kremy bogate w przyprawy i cenne składniki stanowią jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich produktów. Kuchnia śródziemnomorska zasobna jest też w zioła – bazylia, oregano, tymianek, estragon to przyprawy, które nadają potrawom lekkości i charakterystycznego smaku.
Zdrowa, smaczna zawierająca świeże produkty kuchnia włoska to dobra alternatywa dla osób lubiących dobrze i zdrowo zjeść. Doskonałe pochodzące ze słynnych włoskich winnic wino wzbogaci każdy posiłek o nowe doznania kulinarne i nada niepowtarzalnego charakteru każdej potrawie.